Staatsbosbeheer biedt gespecialiseerde trainingen aan, zoals excursietechnieken, veldhulpverlening en het werken met gemotoriseerd gereedschap (motorkettingzaag, bosmaaier, etc.). De beslissing of je een cursus of training kunt volgen, ligt bij het beheerteam en je mentor. Zij wegen dit zorgvuldig met elkaar af en zullen bespreken of je hier al dan niet voor in aanmerking komt. Standaard melden we je met je e-mailadres aan bij het online e-learning platform Leer je Groen . Daar kun je de noodzakelijke modules voor veilig werken volgen.
Veldhulpverlening
Als je buiten werkt, werk je vaak op afgelegen plekken. Wat moet je dan doen als er iets mis gaat? Met de eendaagse cursus veldhulpverlening bereiden we je voor om in geval van een onverwachte situatie of ongeval te handelen. Je leert welke hulp je kunt verlenen in afwachting van (deskundige) hulp, hoe je melding maakt van een ongeval en hoe je met professionele hulpverleners communiceert. Heb je de training goed doorlopen dan ontvang je een certificaat. Met herhalingscursussen houd je je kennis bij. Voorafgaand aan de training volg je de module Veilig buiten werken uit de e-learning Leer je groen. Niet iedereen neemt deel aan de training veldhulpverlening. Aan de hand van richtlijnen wordt gekeken of je in aanmerking komt. Je mentor meldt je eventueel aan en geeft je de trainingsdata door.
Excursietechnieken
Excursietechnieken en vaardigheden is een praktische training van 1 dag waarin je technieken leert waarmee je een excursie, gericht op het laten beleven van de natuur, kunt opzetten en uitvoeren. De theorie breng je direct in de praktijk en je oefent met de andere cursisten. Deze training is gewild en wordt 5x per jaar gegeven waardoor de wachtlijst lang is. De training wordt aangevraagd en georganiseerd door je mentor. Je kunt je niet individueel opgeven.