We vinden goede arbeidsomstandigheden en veilig werken voor jou als vrijwilliger heel belangrijk. De ARBO-normen die wettelijk worden voorgeschreven zijn uitgangspunt, maar in overleg met brancheorganisaties kijken we waar het veiliger kan of moet. Vooral bij terreinwerk besteden we daar extra aandacht aan. Daar zijn de risico's namelijk het grootst, omdat je in ongewone situaties en vaak met hulpmiddelen werkt. Op het e-learing platform "Leer je groen" vind je twee basis modules; "Veilig binnen werken" en "Veilig buiten werken". Om te weten hoe je veilig werkt en daarmee ongelukken kunt voorkomen, gaan we ervan uit dat je deze doorloopt. Op de pagina Leer je groen kun je daarover alle informatie vinden.
Veilig samenwerken
Veilig werken doe je samen. Daarom is het goed om te weten welke veiligheidsvoorschriften op jouw vrijwilligerswerk van toepassing zijn. Soms zijn daar extra veiligheidsmiddelen voor nodig die je in de werkschuur kunt lenen. Vraag aan je mentor of het voor jouw vrijwilligerswerk nodig is om veiligheidskleding te dragen en deze zo nodig voor je te bestellen. Je mentor of werkbegeleider informeert je hoe je voor je eigen veiligheid en die van anderen kunt zorgen. En welke middelen daarvoor nodig zijn. Ook zal je horen dat je alleen in opdracht van Staatsbosbeheer werkzaamheden mag verrichten met de middelen die je ter beschikking zijn gesteld. Je mentor informeert je ook over wat je moet doen als het mis gaat.
Gemotoriseerd gereedschap
Je mag voor Staatsbosbeheer als vrijwilliger met gemotoriseerd gereedschap werken als je:
• minimaal 18 jaar bent
• in geval van motorkettingzaagwerkzaamheden in het bezit bent van een geldig certificaat ECC of NKC* met eens in de 3 jaar een verplichte opfriscursus
• in geval van bosmaaien in het bezit bent van een geldig certificaat bosmaaien 1 (slagmes en draad) en/of een certificaat bosmaaien 2 (zaagblad en shreddermes)
• je de juiste persoonlijke beschermmiddelen (PBM) draagt
• het juiste gereedschap gebruikt voor de klus
• minimaal met zijn tweeën werkt
• een EHBO-trommel en een werkende mobiele telefoon bij je hebt
• beschikt over specifieke informatie over de locatie in geval van calamiteiten zoals het inroepen van deskundige hulp
• in opdracht van een beroepskracht van Staatsbosbeheer werk uitvoert
• een duidelijke werkinstructie hebt gekregen.
Het beheerteam bekijkt, aan de hand van richtlijnen, of je in aanmerking komt voor een training. Je mentor meldt je aan en je ontvangt de trainingsdata van het opleidingsinstituut.
*Vanaf 2022 worden vrijwilligers m.b.t. motorkettingzagen opgeleid voor NKC (Nederlands Kettingzaag Certificaat).
Lees verder onder de foto.
Tekenbeten en Lyme
Werk je als vrijwilliger veel buiten in de natuur, dan kun je teken aantreffen. En zoals je waarschijnlijk weet, kan een tekenbeet leiden tot de ziekte van Lyme of de tekenbeetziekte tekenencefalitis (TBE of FSME). Het zijn de meest voorkomende aandoeningen die voorkomen bij mensen die in de natuur werken. Als je een tekenbe(e)t(en) hebt opgelopen, noteer dan de datum in je agenda. Het is bovendien een goed idee om het ook aan je mentor te melden. Op de website van Staatsbosbeheer vind je de pagina teken en Lyme, met daarin nuttige links naar o.a. de app van het RIVM.
Belangrijk!
Controleer altijd je lichaam na het werken in de natuur of er geen teken zich in je huid hebben vastgezet. Krijg je na een tekenbeet een rode kring rond de beetplaats, of heb je griepachtige verschijnselen, ga dan voor de zekerheid naar de huisarts.