De rode draad in dit seizoen is hoe mens en natuur elkaar beïnvloeden. Hoe menselijk handelen de natuur raakt of, andersom, hoe de natuur zich niets aantrekt van de controlebehoefte van de mens. Daarmee gaat dit seizoen ook over grenzen: grenzen aan wat je als natuurbeheerder kunt doen om de natuur te helpen, grenzen die we als mens opwerpen voor de natuur en wat er gebeurt als de natuur onze grenzen overschrijdt. In iedere aflevering komt ook een ecoloog of boswachter aan het woord die meer achtergrondinformatie geeft over hoe het met deze soort gaat. Staatsbosbeheer probeert met de podcastserie op een laagdrempelige manier mensen te wijzen op het belang van de bescherming van de natuur.
Eerste aflevering
In deze aflevering is het podium voor de haring (Maike Meijer). Vaste presentator Chris Baiema interviewt haar over de problemen die ze heeft met de Afsluitdijk en hoe ze via scheetjes communiceert met soortgenoten.
Volgende afleveringen
Iedere dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering: op 23 mei Eva van de Gucht, op 30 mei Arjan Ederveen en op 6 juni Theo Maassen. We maken later bekend welk dier of welke plant zij voor hun rekening nemen.
Afleveringen 1e en 2e seizoen
De eerste twee seizoenen van Groene Oren trokken maar liefst 450.000 luisteraars, en behoort daarmee tot de best beluisterde podcasts van Nederland. In 2020 verschenen in de studio de nachtzwaluw (Daniël Cornelissen), het gentiaanblauwtje (Lies Visschedijk), de hazelmuis (Wart Kamps) en de zandhagedis (Leopold Witte). In 2021 volgden de eik (Paulien Cornelisse, op locatie), de otter (Marcel Musters), de Amerikaanse rivierkreeft (Gijs Naber) en twee vliegenzwammen (Beppie Melissen en Cecile Heuer).
Alle afleveringen zijn terug te luisteren via de bekende podcastplayers of hier: www.staatsbosbeheer.nl/groeneoren