"Ik besefte dat ik me altijd verantwoordelijk had gevoeld voor dieren en dat ik me misschien ook wel kon inzetten voor mensen. Zo gezegd, zo gedaan: mijn hele werkzame leven daarna heb ik gewerkt in de gezondheidszorg, zowel als verpleegkundige als in het management. Eenmaal gepensioneerd wilde ik graag weer iets voor de natuur betekenen. Zo kwam ik bij Staatsbosbeheer terecht voor beheerwerk".
Zaagdiploma's ECC1 en ECC2
Vrij snel al volgde Folkert een training voor het werken met de bosmaaier en de kettingzaag. Op negen maart 2020 haalde hij ook de ECC1 en ECC2 diploma's omdat de regelgeving het bezit van deze Europese zaagdiploma's inmiddels van vrijwilligers vereiste. ECC staat voor European Chainsaw Certificate.
" De lesstof via E-learning vond ik intensief, maar ook heel interessant. Na drie trainingsdagen volgde een zware examendag. Om half vier kwam de uitslag: we waren geslaagd!"
Door de zwaarte van de Europese zaagdiploma's haakten veel vrijwilligers helaas af. Het daarna ingestelde Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) is minder zwaar dan het ECC2, maar de vrijwilligers hebben er genoeg aan. Folkert behoort hier daardoor tot de weinige vrijwilligers die in het bezit is van beide Europese diploma's.
Vlieland
Om de week is Folkert twee dagen op Vlieland te vinden en komt hij over uit Leeuwarden.
"In de werkschuur zie of hoor ik welke klussen er op me wachten en dan ga ik aan de slag: ik maai, snoei, zaag, plag en verzorg het onderhoud van poelen en vijvers. Maar ook voor het bekappen van de hoeven van geiten draai ik mijn hand niet om. De ene keer draag ik een helm, gezichtsbescherming, gehoorbeschermers, handschoenen, een zichtbaar jasje, een zaagbroek en zaagschoenen en de andere keer loop ik in een waadpak!"
Enthousiast geworden door dit verhaal? Er zijn meer vrijwilligers nodig op Vlieland. Advies van Folkert: je moet het fysiek wel aankunnen, maar het is prachtig werk!