Het boek geeft een goede reflectie op jouw rol als teamlid of die van de teamleider. Daarnaast geeft ze voortdurend een weergave hoe wolven in een roedel samenwerken, hun doelen weten te bereiken en vooral wat wij daarvan kunnen leren. Eerder las ik al ‘De wijsheid van wolven’ van Elli H. Radinger en beide boeken lijken wel enigszins op elkaar. Beide boeken doen mij ook denken aan het boek van Eva Poelman, ‘De natuur als uitvinder’. Wij kunnen enorm veel leren over ons eigen gedrag, samenwerking, samenleving en bij het maken van technologische ontwikkelingen door beter te kijken hoe de natuur daar in duizenden jaren een perfecte oplossing voor heeft bedacht. Het is voor mij dan ook heel logisch om ons sociale gedrag en de wijze waarop wij handelingen te vergelijken aan het gedrag van wilde sociaal levende dieren.
Dit boek is uitermate praktisch en geeft ongelooflijk veel inzichten over hoe teams en leiderschap zouden kunnen functioneren. Het fijne aan dit boek is dat het nu eens niet alleen over leiderschap gaat, maar het hele team en ieders rol daarin centraal staan. Elke nieuwe generatie zal ook automatisch anders functioneren dan generaties daarvoor omdat ze een andere opvoeding hebben genoten. Dat klinkt wellicht onlogisch, maar Irene neemt je helemaal mee in het hoe deze generatieverschillen ontstaan. Dat maakt dit boek niet alleen iets meer uniek dan veel andere boeken die ik heb gelezen, maar gelijk ook interessant voor iedereen op de werkvloer en zelfs voor opvoedende ouders. Het is schrijfster ook gelukt om naast de belangen van werkgevers te kijken naar andere invloeden en belangen die werknemers hebben buiten werktijd. De soms sterk wisselende persoonlijke omstandigheden van mensen thuis zijn van grote invloed op de werksfeer en onderlinge werkrelaties, dus ook van grote invloed op het werkresultaat. Hoe zorg je voor de juiste persoonlijke aandacht, geef je mensen voldoende rust, ruimte en regelmaat en blijven ze daardoor weg van een burn-out, Irene’s boek helpt je daarbij.
Wolven, samen met mijn vrouw zien we ze tegenwoordig regelmatig als we de Veluwse bossen intrekken. Hun leven in vrijheid danken ze aan de ruimte die wij hen beschikbaar stellen in ons drukke en kleine landje. Wolven stellen geen grote eisen, kijken niet terug en veroordelen elkaar niet als een van hen een misstapje heeft gemaakt. Zij kijken alleen bezorgd naar je om te zien of je verder kunt en zo ja, gaan ze allemaal door met waar ze mee bezig waren.
Korting op het boek verlengd
Geinteresseerden kunnen op www.wolvenkrijgengeenburn-out.nl t/m 31 maart 2021 (was 21 februari) het boek voor €19,95 i.p.v. €24,95 bestellen, inclusief verzending in Nederland. Gebruik hier voor de kortingscode: Staatsbosbeheer2021.
Resencent boek: André Donker, werkzaam in natuurbescherming, wildlife docent en natuurverslaggever voor Omroep Max. ISBN 9789490969349