Jac: "Ik combineer natuureducatie met creativiteit: met allerlei natuurlijke materialen kan je creatief aan de slag gaan, of het nou boetseren met rivierklei is of het vlechten van wilgentenen. De natuur is daarbij het uitgangspunt."
Wat voor soort vrijwilligerswerk doe je voor Staatsbosbeheer en waar?
"Ik ben actief in de Staatsbossen bij St. Anthonis in Noord-Brabant waar ik, onder andere, schoolkinderen begeleid bij het verwijderen van boompjes uit de heide. Wessel Pruissen, boswachter publiek van Staatsbosbeheer legt de kinderen dan eerst uit waarom ze dit mogen doen. Dat is altijd al belangrijk, maar zeker toen deze activiteit eens samenviel met de Nationale Boomplantdag. Tijdens dit werk ontdekken kinderen van alles: dat is zó leuk!
Verder help ik bij allerlei natuuractiviteiten in de Staatsbossen, zoals bij het Schaapscheerdersfeest en tijdens het N.K. Maasheggen vlechten."
Je bent ook heel actief bezig met het vlechten van wilgentenen. Is dat hetzelfde als het vlechten van Maasheggen?
"Maasheggen vlechten gebeurt met meidoorn- en sleedoornstruiken. Het zijn levende struiken die vrijwilligers snoeien, verticaal buigen en vervlechten, waardoor ze een ondoordringbare haag vormen, oorspronkelijk om vee tegen te houden. Tussen Maashees en Cuijk vinden we het eeuwenoude cultuurlandschap de Maasheggen, eigendom van Staatsbosbeheer, dat op 25 juli 2018 de biosfeerstatus van UNESCO kreeg.
Wilgentenen gebruik je om manden, eendenkorven, fuiken etc. te vlechten, maar ook beschoeiing. Zo vormen wilgenmatten een bescherming voor de Afsluitdijk. De wilg is dus een belangrijke boom en niet alleen voor de mens. Uitstekend stuifmeel maakt hem tot dé boom voor bijen. En insecten die op de wilg afkomen, vormen weer voedsel voor vogels."
Waar ben je het meest trots op?
"Dat ik mensen, zowel jong als oud, mag zien genieten als ze met natuurlijke
materialen iets creëren."
Meer weten over vlechten? Kijk op www.vlechters.nl, of de website van Jac zelf www.creajac.nl.