Voor en na de ‘week van de teek’ zijn er natuurlijk ook teken in de natuur aanwezig. Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen in Nederland last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27 duizend mensen de ziekte van Lyme. Deze klachten duren bij een kleine groep soms wel langer dan een jaar. Een veel kleiner aantal mensen wordt getroffen door een andere tekenbeetziekte; tekenencefalitis (TBE of FSME). Tijdens de "week van de teek" wordt daarom speciale aandacht besteed aan deze tekenbeetziekte door extra voorlichting.
Ziekte van Lyme
Teken zijn zo klein als een speldenkop: 1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een teek kan mensen bijten. De teek zuigt dan bloed op en zwelt op tot een donkerrood bolletje. Een volgezogen teek kan een doorsnede van 0,5 - 1 centimeter hebben. Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar gemiddeld één op de vijf teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. De ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen.
Tekenbeetziekte
Er wordt steeds meer bekend over de tekenbeetziekte; tekenencefalitis (TBE of FSME). Zo zal steeds vaker niet alleen Lyme als voornaamste aandoening worden genoemd, maar ook deze TBE. Tekenencefalitis is een ziekte met koorts en hersenvliesontsteking of hersenenontsteking. Dit virus wordt ook overgedragen door besmette teken en komt in veel delen van Europa voor, ook in Nederland zijn er steeds meer gevallen bekend. Er is een vaccinatie tegen TBE beschikbaar in Nederland. Vrijwilligers die zich willen laten vaccineren kunnen dat op eigen kosten doen als zij regelmatig in het groen actief zijn of naar bijvoorbeeld een risicogebied reizen. In bepaalde gevallen zijn de kosten hiervoor gedekt via bijv. een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering.
Meer informatie
Een fysieke tekencheck na een dagje buiten in de natuur blijft van belang, dus check altijd het lichaam. Ook na het vinden van 1 teek. Zo kan een eventuele teek op tijd verwijderd worden. Op de website weekvandeteek.nl staat veel voorlichtingsmateriaal en het laatste nieuws. Zo ook een handig filmpje hoe je systematisch te werk kunt gaan bij de lichamelijke controle en waar je op moet letten. Ook kun je informatie vinden bij
Het melden van een tekenbeet is belangrijk. Melden doe je hier: tekenradar.nl.