Informatie voor vrijwilligers

Bosstrategie 2030 van LNV

25-11-2020 159 keer bekeken

Het ministerie van LNV heeft 18 november de nieuwe Bossenstrategie 2030 gepresenteerd. Een belangrijke stap voor de toekomst van bos in Nederland. Er zijn belangrijke afspraken gemaakt over de revitalisatie van bestaande bossen, compensatie van verdwenen bos en duurzaam houtgebruik.

De grootste uitdaging is de ambitie voor meer nieuw bos in Nederland; 37.000 hectare. Staatsbosbeheer neemt hiervan 5.000 hectare voor zijn rekening, en is alvast begonnen met de aanplant.

Bos moet weer groeien

We zijn vorig jaar al voortvarend gestart met de uitbreiding van bos; de eerste 70 hectare is reeds geplant. Vorig plantseizoen hebben we bijna 1,6 miljoen jonge bomen geplant, een deel daarvan in de nieuwe bossen. En het aantal nieuwe jonge bomen dat wij de komende jaren gaan planten wordt nog fors hoger. Het bos moet weer gaan groeien in Nederland. 

Bosvisie

Bossen zijn van groot belang. Ze leveren een bijdrage aan de internationaal vastgestelde klimaatdoelen, aan de biodiversiteit en aan de kwaliteit van onze leefomgeving, én leveren ons hout voor bijvoorbeeld vloeren en gebouwen. Daarom wil Staatsbosbeheer samen met de partners in de bos- en houtsector, het Rijk, provincies en gemeenten het bosareaal in Nederland weer uitbreiden. Lees hier meer over in onze bosvisie

Meedoen; een nieuwe samenwerking

Eén miljoen bomen voor nieuwe bossen in Nederland, dat is het doel van de campagne Nederland plant bomen waarmee de EO op 18 november 2020 van start is gegaan. De omroep roept, samen met Staatbosbeheer, Stichting Nationale Boomfeestdag en Buitenfonds, iedereen in Nederland op om mee te werken aan een groener Nederland door het kopen van bomen. Met die bomen worden in de twaalf Nederlandse provincies nieuwe bossen aangelegd www.nederlandplantbomen.nl .

Cookie-instellingen