Informatie voor vrijwilligers

Vrijwilligersgroep SlaBox maakt kans op de Erfgoedvrijwilligersprijs 2020

05-11-2020 80 keer bekeken

Dit is Werkgroep Oeffelt en Loerangel. Dit vrijwilligersteam van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (verkort SLaBox) zet zich al sinds 2009 in voor de ontwikkeling en het beheer van het unieke Maasheggen Unesco ‘Mens en biosfeer’ landschap. Zij spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van heggen en het ambacht van heggenvlechten met workshops, bedrijfswerkdagen, excursies door het gebied en het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten.

Ze maken nu kans op de  Erfgoedvrijwilligersprijs 2020. Het zou mooi zijn als ze winnen, want wat ze doen is heel wat: Ze vlechten stekelige meidoornstruiken in weer en wind. Met een 'hiep' hakken ze in de tak of stam van de meidoorn, waarna deze wordt omgebogen en ingevlochten. Daarbij zijn speciale handschoenen vereist, want de meidoorns hebben flinke stekels/doorns. Deze doornachtige struik (of kleine boom) wordt niet voor niets gebruikt als vervanging voor prikkeldraad. Al met al dus een taaie klus en het kan ook nog eens hard waaien in de Maasheggen.

SlaBox werkt ook voor Staatsbosbeheer. Ze vlechten en planten heggen, houden poelen bij en onderhouden een educatieve wandelroute.

Je kunt op hen stemmen via Erfgoedvrijwilligersprijs

Cookie-instellingen